AirBnB BnB huisje aan de zee uniek op palen
AirBnB BnB huisje aan de zee uniek op palen

Alles over AirBnB

Airbnb is de nieuwe rage uit de Verenigde Staten op het gebied van toeristische overnachtingen die sinds een paar jaar ook stevig voet aan de grond heeft gekregen in Europa. In feite is het online platform waar mensen zich op aan kunnen melden die hun huis ter beschikking stellen aan toeristen. Het is vooral bedoeld als een manier voor mensen om aan wat extra inkomsten te komen hoewel er tegenwoordig steeds grotere, luxere en professionelere Airbnb locaties bijkomen. In dit artikel worden de voor- en de nadelen van het runnen en het verblijf bij een Airbnb uitgebreid toegelicht.

 

Airbnb, wat is het precies

De meeste mensen die Airbnb kennen weten dat het te maken heeft met toeristische overnachtingen en dat je met een app een verblijfplaats kunt boeken. Maar wat is een Airbnb nu precies? Airbnb staat eigenlijk voor airbed and breakfast. Het concept is in 2008 in de Verenigde Staten opgezet door drie studenten die wat extra ruimte over hadden en hier wat geld mee wilden verdienen. Dat deden ze door een luchtmatras in de kamer te leggen en dit te verhuren aan reizigers die een goedkope slaapplek zochten. Inmiddels is Airbnb over de hele wereld een bekend fenomeen en een bedrijf met een omzet van maar liefst 30 miljard euro per jaar. Airbnb is een online verbinder geworden tussen mensen die een verblijfplaats zoeken en mensen die een accommodatie aanbieden. Het is ontzettend populair omdat reizigers van over de hele wereld met elkaar in contact komen en je als gast ontzettend veel keus hebt uit unieke locaties.

 

De voordelen van een Airbnb boeken als reiziger

Wil je als reiziger een keer een Airbnb proberen in Belgie of in het buitenland, dan heb je vrijwel overal ruim de keuze uit accommodaties. Van een bovenkamer in het centrum van de stad tot een verblijf in een luxe kasteel op het platteland. Het is persoonlijk omdat je de eigenaar direct aan kunt spreken en de prijzen zijn een stuk lager dan in grote hotels waar een klein leger aan personeel werkzaam is om de boel op orde te houden. Je kiest ook zelf je gastheer of –vrouw op basis van persoonlijke ervaringen van andere reizigers. Airbnb heeft ook een klantenservice die 24 uur per dag bereikbaar is zodat je op ieder moment van de dag en waar je ook bent een overnachting kunt boeken.

 

Niet alles is altijd even goed geregeld

Verblijven bij een Airbnb locatie is niet alleen rozengeur en maneschijn en het ligt een beetje aan waar je als persoon comfortabel mee bent of een Airbnb iets voor je is. Wat bedoelen we daarmee? Zo weet je nooit precies waar je terechtkomt en als het met een aanbieder online klikt, wil dat niet zeggen dat dit in het echt ook zo is. Ook heb je soms te maken met beperkte beschikbaarheid in bepaalde gebieden. Ben jij iemand die houdt van zekerheden dan voelt het wellicht comfortabeler om een kamer bij een traditioneel hotel of hostel te boeken. In het verlengde daarvan kunnen ook de advertenties en beoordelingen voor een bepaalde locatie niet helemaal waarheidsgetrouw zijn waardoor het altijd een beetje spannend blijft waar je terecht komt.

 

Zelf een Airbnb locatie openen? Dit moet je weten

Je eigen locatie als Airbnb accommodatie opgeven is niet moeilijk. Je hoeft je alleen maar aan te melden via de website van het bedrijf. Vervolgens stel je een advertentie op waarin je iets over jezelf, je accommodatie en de omgeving vertelt. Je kunt potentiële gasten al beter leren kennen via het online platform zodat je weet wie er langskomt en je kunt kijken of jij en de gast een klik hebben. Meer hoef je eigenlijk niet te doen. Het is wel zo dat het succes van je Airbnb sterk afhangt van de beoordelingen die mensen op het platform achterlaten. Het is dus wel aan te raden om de boel proper en netjes te houden en je gasten te laten voelen dat ze welkom zijn.

6 voordelen die een Airbnb locatie openen interessant maken

Veel mensen lijkt het best leuk om een Airbnb locatie te openen in hun huis of appartement, maar zijn hier toch wat voorzichtig mee. Je nodigt immers mensen uit in misschien wel het meest privé gedeelte van je leven. De volgende punten zijn redenen waardoor een Airbnb locatie beginnen interessant voor je kan worden:

  • Je meldt je eenvoudig aan en geeft zelf je beschikbaarheid aan. Zo kun je makkelijk zelf van de ruimte gebruik blijven maken.
  • De huurprijs is door jou zelf aan te passen. Als de markt verandert prijs je jezelf zo nooit uit de markt. Dat is ook handig in vakantieperiodes want dan kun je meer vragen voor je locatie.
  • Je bent zeker van uitbetaling. Airbnb regelt een veilige betaalmethode en er wordt door de gast vooraf betaald.
  • Je bent volledig eigen baas. Je bepaald zelf welke voorwaarden je stelt voor het verblijf van je gasten. Voldoen mensen niet aan je eisen? Dan kunnen ze ook niet rechtstreeks bij je boeken en moeten ze bij Airbnb een speciale aanvraag indienen.
  • Als verhuurder krijg je vanuit Airbnb een dekking tot 800.000 euro bij schade. Lees wel goed de voorwaarden door want deze garantie geldt bijvoorbeeld niet op kunstwerken.
  • De belangrijkste reden om een Airbnb te beginnen is dat je met mensen van over de hele wereld in aanraking komt en daarmee je eigen perspectief en wereldbeeld ontwikkeld. Die reden begint wel een beetje te vervagen nu het concept zo succesvol is gebleken. Er zijn veel verhuurders bijgekomen die enkel met hun eigen belang bezig zijn waardoor ook de kwaliteit van sommige locaties achteruit gaat. Voor jou als verhuurder is het wel weer een kans om je te onderscheiden.

Als je geïnteresseerd bent in mensen van verschillende culturen en je wilt op een leuke manier wat extra geld verdienen dan is een Airbnb misschien wel wat voor jou. Weet wel dat er ook nadelen kleven aan het runnen van een dergelijke accommodatie.

 

Vertrouwen is alles, en daar schort het soms aan

Het hele concept van Airbnb werkt op basis van vertrouwen. Je moet kunnen vertrouwen op wat mensen je online vertellen. Met de toenemende populariteit van Airbnb is er ook een groep mensen bijgekomen die het niet zo nauw nemen met vertrouwen en enkel eigenbelang voorop stellen. Verhuurders klagen dan ook steeds vaker over enorme elektriciteitsrekeningen, schade aan de woning of het meubilair, of mensen die met een veel grotere groep komen dan vooraf was afgesproken. Hier kun je jezelf deels tegen beschermen door een goede verzekering af te sluiten, maar je bent ook kwetsbaar als verhuurder. En dat komt omdat er gewerkt wordt met reviews die niet gecontroleerd worden. Negatieve reacties kunnen een Airbnb in een paar weken om zeep helpen en sommige huurders gebruiken dit middel zelfs om verhuurders te chanteren.

Controleer dus altijd zoveel mogelijk reviews en praat met potentiële gasten voordat ze een kamer bij je boeken. Stel ook een protocol zodat je gerichte vragen kunt stellen en zo goed mogelijk weet wat je kunt verwachten wanneer je gasten op de stoep staan. Dat gezegd hebbende is het overgrote deel van de mensen dat een kamer zoekt heel netjes en beleefd en is een Airbnb een prima manier om wat extra geld te verdienen en een internationaal netwerk op te bouwen.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]