Food Festival Smul in Uden
Food Festival Smul in Uden

Foodtruck Festival ‘SMUL’ in (sportpark) Uden

Rondom de eendenvijver in het sportpark van Uden, vond van 1 t/m 3 juni het Foodtruck Festival SMUL plaats. Je kon er al op vrijdag 1 juni vanaf 17:00 uur terecht. Wij hebben het geluk gehad om nog de laatste dag van het festival mee te kunnen maken. Op maandag 3 juni kwamen wij met onze motor bij de B&B aan in Mill. De sfeer was op en top bourgondische gezelligheid. Elke foodtruck had zo zijn eigen wereldgerechten. Wij hebben onze eigen ‘wereldreis’ langs alle foodtrucks gemaakt.

Foodtruck hapjes voor iedereen

Het was de eerste editie van het foodtruckfestival SMUL, omdat dit zo succesvol heeft uitgepakt, denkt de organisatie al na over een tweede editie. Op het festival stonden er ongeveer 20 foodtrucks met ieder hun eigen unieke wereldgerechten. Voor ieder bezoeker is er wel wat te krijgen wat hij lust: wafels, poffertjes, wraps, kaasfondue en zelfs sushi. Je kunt het je zo gek niet bedenken. Het festival zou je kunnen beschrijven als ‘back to the basics’, want het waren 3 simpele, gezellige en sfeervolle dagen. Voor de kinderen bevonden zich plekjes met luchtkussens waar ze zich konden laten schminken. Ook konden kinderen tot 14 jaar gratis spulletjes verkopen en meedoen aan een vlooienmarkt. Er was een plek vrijgemaakt voor maximaal 15 kleedjes van 2×2 meter. Kinderen konden zich hiervoor direct aanmelden op het festival zelf. Het was een kleine vlooienmarkt van kinderen, door kinderen. Er werd niet alleen voor de kinderen gedacht. Ook ouders kunnen zich enorm vermaken hier. Er staan genoeg bankjes, tafeltjes met houten stoeltjes, zitkussens en hangtafels waar jij met jouw familie en/of vrienden kunt chillen. Op het terrein stond er zelfs één grote openbare kast met allemaal boeken, tijdschriften en gezelschapsspelletjes waar jij als bezoeker gebruik van kon maken. Lekker liggen op een matje op het gras, boekje erbij en klaar! Ook stonden er 2 grote bar-tentjes waar je voor één drankje slechts €2,50 hoefde te betalen. Daarmee koop jij jouw eigen glas, en bij iedere bestelling die jij doet krijg je weer een schoongespoeld glas. Op die manier denken wij ook aan het milieu. De opbrengst van de glazen ging naar Kika, dat zich inzet voor kinderen met kanker. Juni was de maand van het kind, dus dat sloot perfect bij elkaar aan.

Heerlijke wereldgerechten proeven

Al het voedsel kwam wel uit een andere keuken: Japans, Amerikaans, Surinaams, Indiaas of gewoon lekker oud Hollands. Voor iedereen was er wel wat. Toen wij eenmaal bij het festival aankwamen, werden wij hartelijk verwelkomd met fijne live-muziek. Wat er zo uniek was aan het optreden, was dat de lokale rock-bandjes hun old-timer auto gebruikte als podium! Wij zijn echt grote fans van classic old-timer auto’s.  Na het optreden zijn wij eerst een rondje gaan lopen langs alle overheerlijke foodtrucks. Eens even zien wat iedereen te bieden heeft. Het eerste kraampje waar wij hebben gegeten was een Japanse foodtruck. Voor €5 hebben wij een samen een sushi salade gedeeld. Daarna zijn we verder gelopen naar een Amerikaans eettentje. Op de menukaart stonden vooral de typische hapjes die uit Amerika komen: spareribs, hotdogs, friet en hamburgers. Gelukkig hadden ze ook nog een vegetarische hamburger voor ons in de aanbieding. De burger was gemaakt van bruine- en sojabonen. Ook dit hapje hebben wij met smaak opgegeten. Tussendoor hebben wij ook nog een biertje en een wijntje bij de een van de bar-tentjes genuttigd. Bij de Indiase foodtruck hebben wij een portie bananenschip gegeten. Deze werden eerst kort gebakken in een pan met olijfolie en knoflook, en daarna kort in de oven gestopt. Het waren hartige, krokante bananenchips. Een gezondere variant dan de normale chips die in de supermarkt-schappen liggen. Als toetje hebben hebben we oud-Hollandse poffertjes gesmikkeld met chocoladesaus en poedersuiker. Daar hebben we lekker even in een grote zitzak uit kunnen buiken. Ik schat dat wij in totaal ongeveer €30 aan drank en eten hebben uitgegeven aan deze overheerlijke festival-avond. Als wij naar een normaal restaurant in de buurt van Mill waren geweest, hadden wij misschien wel meer geld gespendeerd. Dit was ook ons allereerste bezoek aan een foodtruck festival, en is zeker voor herhaling vatbaar.

Misschien gaan wij in de zomervakantie nog andere foodtruck festivals binnen Nederland bezoeken. Ik kan mij nog goed herinneren dat toen wij in Italië waren, ook zoiets soortgelijks tegenkwamen. Het leek eerder op een grote markt met allemaal kraampjes waar je soort van tapas-hapjes kon proeven uit die streek. Als echte bourgondiër is het ook zeker de moeite waard om naar andere foodtruck festivals te kijken in het buitenland. Onze droom waar wij momenteel mee bezig zijn, is om een grote camper te kopen en door heel Europa rond te gaan reizen. Wij werken liever flexibel onderweg en voor onszelf, dan voor een baas. Bijna iedereen houdt van lekker eten. Op dit festival loop je voedsel mis. Met grootse honger kwamen wij aan, en met een volle maag fietsten wij weer terug naar huis.

Bezoek nu zelf een Foodtruck festival!

Iedereen houdt van lekker eten, jammer genoeg is dit festival net geweest. Wil jij ook een foodtruck festival bezoeken? Wij hebben de leukste foodtruck festivals van 2018 even op een rijtje voor jou gezet hieronder:

 • BARREL Foodtruck Fest – Emmen, 21 t/m 24 juni
 • Picknick in ’t Park – Barendrecht, 22 t/m 23 juni
 • Festival de Veste – Goes, 22 t/m 24 juni
 • Lepeltje Lepeltje – Utrecht, 29 juni t/m 1 juli
 • Eten op Rolletjes – Haarlem, 29 juni t/m 1 juli
 • Foodstock  – Lelystad, 29 juni t/m 1 juli
 • RRROLLEND – Rotterdam, 13 t/m 15 juli
 • Proefpark – Haarlem, 24 t/m 26 augustus
 • Ink & Foodfest – Den Bosch, 25 t/m 26 augustus
 • Sushi festival JOY – Maastricht, 14 t/m 16 september
 • Hippe Happen Festival – Rosmalen, 21 t/m 23 september

Voor alle foodtruck festival datums van heel Nederland, kun je kijken op: FoodTruckSpotters.nl

 

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]