BnB_deBergerhof_interieur
BnB_deBergerhof_interieur

Inkomsten Bed en Breakfast

Wat verdien je eigenlijk met het runnen van een bed and breakfast?

Het lijkt wel alsof de ene na de andere bed and breakfast uit de grond schiet. Zou er dan zoveel mee te verdienen zijn? Omdat B&B’s een relatief nieuw fenomeen zijn, of in ieder geval een fenomeen dat sinds kort echt populair aan het worden is, is er nog veel onduidelijk over de verdiensten, de wet- en regelgeving en de kosten van het runnen van een B&B accommodatie. Denk jij erover om thuis of ergens anders een bed and breakfast te openen? Goed dat je op zoek bent naar meer informatie. Eens kijken of dat romantische beeld klopt en of de hype rondom B&B’s aan blijft houden.

 

Waarom B&B’s zo populair zijn geworden

De toenemende populariteit van bed and breakfast logies zijn een gevolg van een nieuwe trend die een aantal jaren geleden is ingezet. Mensen zijn actief op zoek naar een beleving, een ervaring en zijn ook bereid om daarvoor te betalen. Dit wordt ook wel de belevingseconomie genoemd. Het kleinschalige en knusse concept van de B&B met zijn persoonlijke service past daar natuurlijk uitstekend bij. En dat blijkt ook wel uit de cijfers. Wereldwijd is het aantal mensen dat op vakantie verblijft in een bed and breakfast tussen 2014 en 2017 gegroeid van ongeveer 1 miljoen mensen tot bijna 30 miljoen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen hun accommodatie aanmelden als verblijf voor een weekendje weg.

 

Wat heeft die populariteit betekent voor de verdiensten?

Als een product of dienst beter bekend wordt en mensen maken er graag gebruik van, dan doet dat vaak iets met de prijs. Wegens schaarste in het aantal aanbieders gaat de prijs omhoog, of de markt wordt overspoeld door aanbieders die met elkaar concurreren waardoor de prijs juist daalt.

Bij B&B’s ligt dit net even anders. Deze accommodaties onderscheiden zich juist omdat ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. Hotels zijn door de jaren heen steeds duurder geworden door stijgende huurprijzen en omdat een hotel personeel in moet huren. Een bed and breakfast heeft hier veel minder mee te maken. Het gaat om het woonhuis van de uitbater zelf dus er komen geen extra huur- of hypotheeklasten bij.

En omdat kleinschaligheid juist een van de charmes van een B&B is, hebben de meeste logies geen personeel in dienst. Het gevolg is dat de prijzen voor B&B’s al jaren rond dezelfde koers schommelen. In België is dat ongeveer 77 euro per overnachting. Daarmee zit België in de middenmoot. In het Verenigd Koninkrijk ben je met 85 euro het duurst uit en Spanje is met 65 euro per nacht het goedkoopst. Al met al geen grote prijsverschillen.

 

Een volledig inkomen verdienen met je B&B, hoe doe je dat?

Jij wilt met je bed and breakfast accommodatie natuurlijk genoeg geld verdienen om van rond te komen. Maar is dat wel mogelijk? Als je een kamer 365 dagen per jaar voor de gemiddelde prijs van 77 euro per uur verhuurt aan twee personen zet je daar een slordige 56.0000 euro mee om. Maar hier moet alles nog van betaald worden en het is bovendien niet echt realistisch om te verwachten dat je het hele jaar vol zit.

Om een serieus inkomen te verdienen met je B&B heb je eigenlijk minimaal 4 kamers nodig. Ook moet je dan nog steeds het hele jaar door open zijn en hard werken om er professionele accommodaties van te maken. En wat het nog moeilijker maakt is dat er erg weinig data bekend is over de kosten en verdiensten van B&B’s. een Nederlands onderzoek uit 2013 stelt dat een gemiddelde B&B ongeveer 12.000 euro oplevert waarvan ongeveer de helft als kosten moeten worden afgeschreven. Daarbij is er wel uitgegaan van 3500 B&B locaties waarvan 92.4% minder dan vier kamers heeft. Voor de meeste mensen is een B&B runnen dan ook geen vetpot. Vraag jezelf eerst af waarom je een bed and breakfast wilt openen en hoeveel tijd en moeite je daar in wilt steken.

 

Welke investeringskosten moet je afdekken?

Om in België logies als B&B aan te mogen prijzen moet je accommodatie aan een aantal eisen voldoen. En dan kan het nodig zijn om verbouwingen uit te voeren. Zo moet er wellicht een extra badkamer geplaatst worden of heb je in een kamer meer of grotere ramen nodig om voldoende natuurlijk licht door te laten. Daarnaast vallen ook de kosten voor het bouwen van een website met een goed boekingssysteem en het kopen van meubilair onder de eenmalige investeringen. Houd wel in gedachten dat je ook de afschrijvingen van het meubilair opneemt in je begroting.

Naast je eenmalige investeringen zijn de lopende rekeningen de grootste kostenpost. Nutsvoorzieningen, verzekeringen, administratieve kosten zoals een boekhoudprogramma en belastingen zijn allemaal voorbeelden van maandelijkse of in ieder geval periodiek terugkerende kosten. Al deze kosten, eenmalig of periodiek, moet je meenemen in de totale huurprijs per persoon per nacht per kamer.

 

Het berekenen van de kamerprijs

Met het berekenen van je investeringskosten ben je nog niet aan je uiteindelijke kamerprijs. Een groot onderdeel wat we tot nu toe nog buiten beschouwing hebben gelaten is je inkoop. Een B&B runnen betekent veel inkopen doen en ook die kosten neem je mee in de prijs van logies. Samen met de eerder genoemde investeringskosten wordt je prijs als volgt bepaald:

  • Ontbijtkosten. Bij een bed and breakfast bied je een ontbijt aan je gasten aan. Hierbij heb je veel te kiezen dus bedenk van tevoren hoe je jezelf wilt profileren. Ga je voor zo goedkoop mogelijk of zet je graag een luxe ontbijt neer? Om jezelf te onderscheiden en de kosten binnen de perken te houden kun je ook kiezen voor huisgemaakte producten. Dan moet je natuurlijk wel enigszins thuis zijn in de keuken.
  • Bijkomende kamer kosten. Denk daarbij aan kosten die je maakt voor het schoonmaken van de kamer, inclusief de kosten voor water, wasmiddel en elektra.

De regel is dat je alle kosten die je maakt bij elkaar optelt en met drie vermenigvuldigt. Dit is slechts een indicatie dus zorg ervoor dat je al je kosten eerst goed in kaart brengt.

 

De kosten tegen de baten afwegen

Omdat een B&B meestal geen personeel in dienst heeft liggen de prijzen meestal een stukje lager dan in hotels, zonder dat daarvoor aan luxe wordt ingeleverd. De keerzijde daarvan is dat je als uitbater zelf verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen binnen je accommodatie. En dat betekent veel en hard werken. Een bed and breakfast runnen is in werkelijkheid iets heel anders dan het romantische beeld dat veel mensen hebben. Je moet er ook tegen kunnen dat er constant gasten de deur plat lopen en je zelf weinig privacy overhoudt. Het voordeel van een B&B is wel dat je vaker thuis bent, flexibel werkt en iedere dag is weer anders. Je komt mensen van over het hele land en zelfs van over de hele wereld tegen. Als dit je aanspreekt en je hebt een financiële overbrugging totdat je B&B op zichzelf genoeg inkomsten genereert kan het een van de mooiste ervaringen van je leven worden.

Afhankelijk van de motivatie om te starten, is het de kunst om een uniek concept neer te zetten.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]