Amsterdamse Bed en Breakfast in Nederlandse gasten verblijf met Lynn
Amsterdamse Bed en Breakfast in Nederlandse gasten verblijf met Lynn

Opleiding Bed en Breakfast starten

Loop je al een tijdje met het idee rond om een B&B te beginnen? Maar weet je niet zo goed hoe je hiermee moet starten? Dan is een opleiding tot bed and breakfast uitbater wellicht echt iets voor jou. Bed and breakfast accommodaties zijn ongekend populair en die populariteit heeft geleid tot steeds meer opleidingsinstituten die claimen jou in een paar weken of maanden klaar te stomen voor het ondernemerschap als B&B uitbater. Hoe waardevol zijn deze opleidingen eigenlijk? En wat is er überhaupt voor nodig om een bed and breakfast te beginnen in België, Nederland of elders in Europa? In dit artikel nemen we verschillende opleidingen onder de loep en kijken we naar de vaardigheden en andere kwaliteiten die je in huis moet hebben om van jouw droom werkelijkheid te maken.

 

Wat voor opleidingen zijn er?

Stap een is het verkennen van de markt. Als je een opleiding wilt doen is het goed om te weten waar je uit kunt kiezen. Welke niveaus zijn er en kun je zomaar instappen? Allereerst wordt er een onderscheid gemaakt tussen specifieke B&B opleidingen en opleidingen die je helpen om als uitbater je werk goed te kunnen doen. Voorbeelden uit die laatste categorie zijn cursussen als Sociale Hygiene en Basisvaardigheden Horeca. Deze cursussen kosten enkele tientallen tot enkele honderden euro’s en nemen vaak maar een paar weken in beslag. B&B opleidingen zijn niet veel duurder, voor ongeveer 250 euro volg je al een opleiding, maar deze nemen wel meer tijd in beslag. Gemiddeld ben je met een dergelijke studie 6 tot 9 maanden bezig. Daarbij moeten we wel vermelden dat het vaak om thuisstudies gaat waarbij je zelf je studietempo bepaalt. Wat je vooral leert tijdens een B&B opleiding is hoe je de administratie goed bijhoudt en hoe je zakelijke kansen herkent en hierop in kunt spelen. Denk daarbij aan het aanbieden van extra diensten, investeren in luxe faciliteiten of het aanbieden van excursies van uit je accommodatie. Je leert hoe je een goede balans opmaakt en hoe je een kamerprijs berekent waar je van kunt leven. Nuttig vaardigheden die zich hoofdzakelijk richten op het zakelijke aspect van een bed and breakfast uitbaten.

 

Hoe kies je de opleiding die bij je past?

Er zijn veel verschillende aanbieders en er komen er steeds meer bij. Dus welke kies je? Dat is moeilijk om te zeggen want logischerwijs houden veel van deze cursussen de precieze inhoud een beetje geheim. Als alles tot in detail besproken zou worden dan zou natuurlijk niemand meer een opleiding gaan doen. Je zou op prijs kunnen selecteren, maar ook dit is niet echt een goede graadmeter. Bij een duurdere opleiding krijg je vaker klassikaal les en dat is automatisch duurder dan een thuisstudie. En of je daarmee een docent krijgt die zijn vak verstaat is nog maar de vraag. Een B&B runnen is namelijk helemaal nog geen vak. Het is een combinatie van toerisme, bedrijfseconomie, sales, boekhoudkunde en hospitality en daar zijn weinig experts in te vinden.

Wat je beter kunt doen is zoeken naar reviews over opleidingen. Betrouwbare reviews herken je vaak aan de lengte en de details die in de review worden beschreven. Je kunt ook controleren of een opleidingsinstituut bepaalde credentials heeft vanuit de overheid of het bedrijfsleven zoals awards, aanbevelingen of die door B&B branche organisaties worden aanbevolen. Vertrouw hier ook niet blind op, maar ga uit van je eigen oordeel en bedenkt welke vaardigheden je nu nog mist om succesvol te zijn met een B&B en welke vaardigheden je al goed onder de knie hebt.


Wat je niet leert tijdens de opleiding

Toch zijn er een hoop zaken die je niet leert tijdens een opleiding, maar die wel van groot belang zijn voor het slagen van je bed and breakfast. Zo moet je sociaal aangelegd zijn en graag mensen van dienst zijn. Je hebt oog voor detail nodig en moet goed zelfstandig kunnen werken. Ook moet je om kunnen gaan met de stress van het ondernemerschap. Niet weten hoeveel je binnenkrijgt en daarin afhankelijk zijn van anderen is niet voor iedereen weggelegd. Net zo min als overal verantwoordelijk voor zijn en in principe je werk helemaal alleen doen. Het runnen van een B&B vraagt om bepaalde persoonlijkheidstrekken en die leer je natuurlijk niet op school. Het allerbelangrijkste bij het runnen van een B&B is echter dat je in staat moet zijn om jezelf volledig weg te cijferen ten behoeve van je gasten en je onderneming. Het klinkt hard, maar jij doet er niet toe. Je gasten willen een ontspannen verblijf waarbij alles tot in de puntjes geregeld is en je moet tegelijkertijd gewoon je rekeningen kunnen betalen. Vrije tijd heb je nauwelijks meer en je ben 24/7 bezig met het verzorgen van je gasten, het aannemen van boekingen en het schoonhouden van je accommodatie. Je kan eigenlijk geen vrij nemen en moet er rekening mee houden dat je bijna 365 dagen per jaar aan het werk bent, zonder daar veel aan te verdienen. Daar staat wel tegenover dat je geen extra kosten meer hebt aan woonruimte of levensmiddelen. Dat hoort gewoon bij je omzetcijfers. Ook ben je volledig eigen baas en is er niemand die je vertelt wat je moet doen. Het is geen vrijheid qua tijd, sterker nog je bent meer tijd kwijt dan ooit. Maar het is wel in hoge mate vrijheid van handelen. Jij bepaalt en dat is erg bemoedigend als je ervoor in de wieg bent gelegd.

 

Wel of niet doen?

Thuisstudie vraagt om discipline. Je moet jezelf tot leren aan kunnen sporen ook als er niemand wat om geeft of je het wel of niet doet. Je doet het voor jezelf en alleen voor jezelf. Heb je hier moeite mee dan is het verstandig om ofwel een cursus te doen waarbij je eens in de week of in de maand naar school toe moet en klassikaal les krijgt, of om de opleiding te laten voor wat het is. Onthoud wel dat die mate zelfdiscipline ook bij het runnen van een B&B van groot belang is. In tegenstelling tot een hotel kun je bij een B&B geen taken afschuiven op ander personeel, om de simpele reden dat je dit waarschijnlijk niet kan betalen. Van het ontbijt tot het schoonmaken van de kamers, het aannemen van reserveringen en het te woord staan van je gasten bij vragen, het komt allemaal op jouw schouders neer. Misschien ben je iemand die gewoon moeilijk uit een boek leert en is het een stuk makkelijker voor je wanneer je de aandacht kunt verdelen over meerdere taken. Wellicht is dan het volgen van een workshop in plaats van een volledige opleiding  meer van jouw gading. Aan de andere kant is het wel goed om bij jezelf te rade te gaan of het openen van een B&B wel iets voor jou is als je het niet op kunt brengen om de opleiding af te ronden. Je vrije tijd wordt beperkt tot een minimum en er is niemand die je achter de broek aan zit. Wat tegelijkertijd voor sommige mensen ook weer heel bevrijdend kan voelen.

Er is maar 1 echte manier om het vak te leren, en dat is door het te doen!

Probeer het uit, en bezoek vooral andere collega BnB’s.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]