Cursus eco stoven Iris de Graaf
Cursus eco stoven Iris de Graaf

Bed and Breakfast regelgeving

Bed and Breakfast regelgeving Nederland & België

Steeds meer mensen openen een bed and breakfast in Nederland en België. Dat is ook best logisch aangezien bijna 7 miljoen toeristen per jaar de Belgische steden bezoeken. In tegen tot veel andere landen in Europa, zoals Nederland zijn de voorwaarden voor het runnen van een B&B in België vastgelegd in zogenaamde openings- en uitbatingsvoorwaarden dit bed and breakfast regelgeving. Voor iedereen die van plan is een B&B te starten is het dan ook zaak om deze voorwaarden goed door te nemen om later onaangename verrassingen te voorkomen. In dit artikel een uitgebreide uitleg over de regelgeving waar een bed and breakfast accommodatie aan moet voldoen.

De huidige situatie voor B&B’s in België

Sinds 2010 zijn er in België verschillende regels doorgevoerd om het aanbieden van logies beter te reguleren en om gasten te beschermen tegen malafide praktijken. Een van de meest opvallende punten is dat het tegenwoordig uitmaakt hoe groot je B&B accommodatie is. Heb je maximaal twee kamers voor maximaal 8 gasten, dan heb je nog steeds geen vergunning nodig. Bij twee tot vier kamers is een vergunning van Toerisme Vlaanderen nodig. Nog grotere accommodaties met meer dan vier kamers hebben een hotelvergunning nodig. Heb je geen vergunning nodig omdat je maar twee kamers hebt, dan moet je nog steeds aantonen dat je bed and breakfast brandveilig is. Dat betekent een officiële controle waarbij gas- en elektriciteitsinstallaties worden nagekeken en er brandblussers komen te hangen. Maar hoe kom je in de andere situaties dan aan een vergunning? Oftewel, waar moet je B&B aan voldoen?

De voorwaarden en regels voor logies uitgelegd

Voor alle logies gelden dezelfde regels op het gebied van hygiëne, brandveiligheid en verzekeringen. Deze basisnormen voor brandveiligheid en kwaliteit omvatten zeven punten:

 • Een brandveiligheidsattest van de brandweer
 • Schone en hygiënische ruimten waar toeristen komen
 • Een brandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor het pand. De aansprakelijkheidsverzekering moet overigens niet alleen voor het pand, maar ook voor de uitbating zelf worden afgesloten
 • Jij als uitbater, of degene die dat in jouw naam doet mag geen strafblad hebben
 • De toestemming tot uitbaten van logies moet opgenomen zijn in het huur- of koopcontract
 • Logies zijn niet per dagdeel maar alleen per volle overnachting te boeken
 • Eerlijke communicatie en het verstrekken van eerlijke informatie aan toeristen

Na deze algemene voorwaarden, worden de eisen die aan logies gesteld worden steeds specifieker. Wel moet iedere accommodatie, B&B of anders voldoen aan het logiesdecreet. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen terrein gebonden logies en kamer gebonden logies. Onder kamer gebonden logies worden hotels, hostels, B&B’s en vakantiewoningen gerekend. Om die reden zullen we in dit artikel verder ingaan op de voorwaarden en bed en breakfast regelgeving van kamer gebonden logies en terreingebonden logies buiten beschouwing laten.


Algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamer gebonden logies

Bij kamer gebonden logies is er sprake van een overnachting in een gebouw. Aan de uitbating van dat gebouw zijn verschillende voorwaarden verbonden op het gebied van meubilair, verlichting, elektra, sanitair, interne klimaatbeheersing en verduistering voor de ramen. Wil je jouw accommodatie ‘bed and breakfast’ mogen noemen dan dien je aan al deze voorwaarden te voldoen. Bed and breakfast is namelijk een beschermde term. Dit is gedaan om de kwaliteit van accommodaties hoog te houden. Het is overigens ook verplicht om zelf woonachtig te zijn op de locatie. We nemen de voorwaarden voor de kamers en de sanitaire voorzieningen met je door.

 

Vereisten voor de gastenkamers

B&B’s kenmerken zich door hun knusse karakter. Om dat te behouden mag een B&B accommodatie maximaal 15 kamers hebben met 32 slaapplaatsen. Daarbij heb je minstens een algemene ruimte nodig waar gasten de uitbater vragen kunnen stellen of anderzijds aan kunnen spreken. De gastenkamers moeten op ieder uur van de dag toegankelijk zijn voor gasten. Verder beschikt een B&B kamer over:

 • Een bed per persoon
 • Verwarming
 • Verduisterende gordijnen
 • Prullenmand
 • Kledingkast
 • Elektrische verlichting
 • Voldoende inval van natuurlijk licht
 • Een eigen ingang

Tot zover de basisvoorzieningen voor de eerste ‘B’. in een B&B zit het ontbijt inbegrepen. Om dat te faciliteren heb je of een aparte ruimte nodig met tafels en stoelen, of je plaatst tafels en stoelen in iedere kamer.

 

Voorzieningen voor badkamer en toilet

Veel accommodaties hebben een badkamer aangrenzend aan de gastenkamer, maar dit is niet verplicht. Het is wel verplicht om een badkamer te hebben die apart afgesloten kan worden. Die badkamer voldoet aan de gestelde regelgeving wanneer de volgende faciliteiten aanwezig zijn:

 • Bad- of douche voorzieningen met warm en koud water
 • Een wastafel met spiegel en ook weer een kraan met warm en koud water
 • Een raam, rooster of ander systeem voor luchtverversing
 • Stopcontacten
 • Verzorgingsartikelen en een handdoek per gast

Met name luchtverversing is belangrijk, zeker in een oud pand, om de gezondheid en het humeur van je gasten te bewaren. Een dergelijk systeem is daarom ook een verplichting op het toilet. En daarbij moet er natuurlijk altijd voldoende toiletpapier aanwezig zijn. Het is niet verplicht om voor iedere kamer een aparte badkamer aan te leggen. Dat zou ook onnodig veel ruimte verspillen en het brengt bovendien gigantische kosten met zich mee. Om te voldoen aan de norm heb je minimaal 1 badkamer en toilet per 6 gastenkamers nodig.

 

Extra kwaliteitsnormen waarmee jij je onderscheidt binnen de markt

Voldoe je aan alle bovenstaande eisen en zijn de faciliteiten gecontroleerd door adviseur van Toerisme Vlaanderen, dan mag jij jouw accommodatie officieel bed and breakfast noemen. Weet wel dat je hiermee alleen aan het wettelijk minimum voldoet. En vaak kiezen gasten toch voor wat meer luxe en comfort. Daarom heeft Toerisme Vlaanderen de comfortclassificatie in het leven geroepen. Logies worden op extra voorzieningen, diensten en het serviceniveau beoordeelt en gewaardeerd met 1 tot 4 sterren. Aan iedere ster die je kunt verdienen zijn weer andere normen verbonden. Weet wel dat dit in tegenstelling tot de andere regelgeving die in dit artikel beschreven is, de comfortnorm geen verplichting is.

 

Ben jij er klaar voor?

Je merkt dat het opzetten en runnen van een bed and breakfast nog lang niet zo eenvoudig is vanwege de bed and breakfast regelgeving. De verwachting is dan ook dat de regelgeving in de komende jaren verder aangescherpt zal worden. En omdat er steeds meer overkoepelende brancheorganisaties en online platforms bijkomen zullen ook de normen de comfortclassificaties streng in de gaten worden gehouden. En dat betekent wellicht hoge verbouw- of renovatie kosten voordat je jouw logies als bed and breakfast mag aanmelden.

Gebruik de tips uit dit artikel om te toetsen in hoeverre jouw accommodatie momenteel voldoet aan de gestelde regelgeving. Je kunt dan een begroting gaan maken van de kosten en zelf afwegen of het voor jou rendabel is om een B&B te starten. Probeer een beeld van de markt te vormen zodat je weet hoe vaak je een kamer verhuurt en welke prijzen er in de omgeving gehanteerd worden. Kijk ook goed naar de waarderingen van andere logies in de omgeving. Scoren deze erg hoor, dan is het de moeite om zo hoog mogelijk te scoren op de comfortclassificatie zodat je met jouw B&B competitief blijft.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]