The Weavery Amsterdam 56

Wanneer is jouw Bed and Breakfast echt Rendabel?

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig en bed and breakfast wilt openen. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de populariteit van dergelijke accommodaties. De komst van Airbnb heeft het concept van de bed and breakfast in de rest van de wereld gelanceerd. En ook zijn er verschillende tv-programma’s over mensen die hun droom in het buitenland waar gaan maken en die een B&B in Engeland, Frankrijk, Spanje of zelfs nog verder weg gaan beginnen.

Maar hoe sprookjesachtig is het leven van een B&B uitbater nou echt? En, minder abstract, hoe rendabel is het runnen van een bed and breakfast eigenlijk? In dit artikel leggen we de voors en tegens van een B&B uit en maak jij een goed geïnformeerde beslissing en weet je wat je kunt verwachten.

 

De markt in cijfers

Om je een beeld te geven van de huidige markt en dus je kans om een fatsoenlijk inkomen bij elkaar te verdienen met een B&B, vind je hier de belangrijkste cijfers. Kanttekening is wel dat er weinig concrete cijfers bekend zijn. Dat heeft vooral te maken met het feit dat B&B in de meeste landen geen beschermde term is en in principe iedere uitbater zijn of haar accommodatie als bed and breakfast kan aanprijzen.

Wat we wel weten is dat de gemiddelde prijs voor een kamer in Europa gemiddeld tussen de 68 en de 89 euro per persoon per nacht kost. Er is dus niet heel veel variatie in de kamerprijzen. Met deze prijzen zitten B&B accommodaties ongeveer tussen de prijzen van hotels aan de bovenkant en hostels aan de onderkant in. Een Nederlands onderzoek onder 3704 B&B’s in heel Europa uit 2013 laat zien dat een gemiddelde accommodatie ongeveer 347 gasten per jaar ontvangt. Daarbij gaat het overigens wel om logies met gemiddeld vijf kamers gaat. In België en Nederland heeft maar een klein gedeelte van de uitbaters een locatie met zoveel kamers. Het gros moet het doen met 3 kamers of minder.

De gemiddelde accommodatie ontvangt ongeveer 347 gasten per jaar

Verder laat het onderzoek zien dat de gemiddelde jaaromzet van B&B’s 16.700 euro bedraagt. Daar moet bij vermeld worden dat de prijzen en daardoor ook de verwachte omzet in België hoger zijn. In 55% van de gevallen verdient de uitbater minder dan 10.000 euro per jaar. En daar moeten ook de kosten nog eens vanaf getrokken worden. Al met al wordt er een niet al te rooskleurig beeld geschetst over de verdiensten van een bed and breakfast in binnen- of buitenland. Een lichtpuntje is wel dat het aantal reserveringen in Europa in 2015 al met 39% was toegenomen. In 2017 is het aantal reserveringen in Nederland bij ruim 60% van de B&B eigenaren gestegen. Dat zijn bemoedigende cijfers, maar gezien de gemiddelde omzet van veel accommodaties is dat ook hard nodig.

 

Vertekend beeld door de cijfers

Je zou bijna denken dat het helemaal geen zin heeft om een bed and breakfast te starten omdat je er zo weinig mee verdient. Dat is wel een beetje een vertekend beeld. Allereerst is het moeilijk om accurate cijfers te vinden omdat het een redelijk nieuwe ontwikkeling is en er zijn maar weinig instanties die hier onderzoek naar doen. Ten tweede wordt er in de meeste cijfers die wel meegenomen worden met een belangrijk punt geen rekening gehouden.

In Belgie is het verplicht om woonachtig te zijn op dezelfde locatie als waar je jouw B&B uitbaat, of in ieder geval moet de verantwoordelijke die je aanstelt op dat adres wonen. In de rest van Europa is dit niet verplicht, maar veel uitbaters doen het wel. En dat scheelt natuurlijk ongelooflijk in de kosten. Als je momenteel een regulier salaris uitbetaald krijgt moet je eens kijken hoeveel je daarvan uitgeeft aan je kost en inwoning.

Uit verschillende onderzoek blijkt dat mensen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk gemiddeld tussen de 28 en 38% van hun inkomen uitgeven aan kost en inwoning. En dat zijn natuurlijk kosten die je bij een B&B al in je begroting hebt opgenomen. Dat maakt voor je jaaromzet niets uit, maar het bedrag dat je zelf overhoud wordt er natuurlijk wel hoger door.

 

Kijk naar meer dan alleen het inkomen

Of een B&B een rendabele onderneming is hangt van veel meer factoren af dan enkel het inkomen dat je eruit haalt. Voor de meeste mensen die en B&B beginnen is geld sowieso niet de hoofdreden om het wel of niet te doen. Het gaat vooral om het romantische beeld van een accommodatie runnen waar mensen van over de hele wereld langskomen. Je zet ’s morgens een lekker vers ontbijt voor ze klaar, je keuvelt wat over wat je gasten die dag gaan doen en je vertelt ze over wat er allemaal te doen is in de omgeving. En dat doe je allemaal vanuit de betrekkelijke rust en het comfort van jouw mooie bed and breakfast. Je neemt het leven zoals het komt en je hebt een vaste basis in het buitenland en allerlei interessante mensen om je heen, toch?

De werkelijkheid ligt net even anders. Wanneer je B&B goed loopt heb je constant mensen over de vloer en blijft er van je privacy niet veel meer over. Bovendien vragen gasten veel en zal je merken dat je constant in de weer bent om mensen tevreden te stellen.

Om zo min mogelijk inkomsten te missen moet je ook vrijwel ieder uur van iedere dag beschikbaar zijn voor vragen en reserveringen. En dat is tijd die je niet met vrienden of je gezin door kunt brengen. En dat gasten je aanspreken klinkt ontzettend leuk, totdat je tien keer per dag wordt aangesproken terwijl er nog een waslijst aan klusjes en boodschappen ligt die echt af moet. Uitslapen is er ook niet meer bij want je moet vroeg uit de veren om het ontbijt voor je gasten klaar te zetten. En als klap op de vuurpijl ben je constant bezig met plannen en het treffen van voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Het runnen van een bed and breakfast is vooral heel hard werken en je eigen leven op pauze zetten.

 

Bedenk goed wat jij in je leven belangrijk vindt

Dit artikel is niet bedoeld om mensen af te schrikken, maar om mensen te informeren en na te laten denken over beide kanten van het runnen van een B&B. Enerzijds het avontuur van je leven in een andere stad, een ander land of zelfs gewoon op je huidige woonplaats. Anderzijds de zwaarte van het werk, de onzekerheid van het ondernemerschap en het gebrek aan privacy. Ga daarom goed bij jezelf na wat je belangrijk vindt in het leven. Om een bed and breakfast te bestieren moet je jezelf volledig kunnen wegcijferen en je gasten en je bedrijf op de eerste plek zetten. Als jij hiertoe bereid bent, niet gebonden bent door een andere carrière of een gezin met jonge kinderen en graag veel werkt, is er misschien wel geen mooiere uitdaging te vinden.

Heb je deze instelling niet, begin er dan vooral niet aan en bespaar jezelf een hoop stress en geld. Weet je niet of je meer naar het een of naar het ander neigt? Begin dan met een inschrijving bij Airbnb. Dit is veel laagdrempeliger en je bepaalt zelf wanneer je gasten ontvangt. Als dit bevalt ben je wellicht klaar voor de volgende stap in binnen- of buitenland.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]