tarot garden van Niki de Saint Phalle
tarot garden van Niki de Saint Phalle

De romantische Tarot Garden in Italië

De romantische Tarot Garden in Italië is misschien wel het meest magische plekje van heel Toscane. Samen hebben wij ons laten verleiden door de prachtige, kleurrijke sculpturen die door de hele tuin staan. De tuin is niet makkelijk te vinden, en het is een soort schat die alleen bereikbaar is voor de echte kunstliefhebber. In dit artikel vertel ik de achterliggende gedachte van deze indrukwekkende beelden, ontworpen door Niki de Saint Phalle.

Magische Tarot Garden van Niki de Saint Phalle
Zelfs honden zijn toegestaan binnen het park

Het ontstaan van de beeldentuin

Na het bezoek van Barcelona, werd Niki geïnspireerd door de beeldentuin van Gaudí. Ze wilde iets soortgelijks maken, maar dan op haar eigen manier. Nadat ze al haar ideeën voor de tuin had uitgewerkt op papier, heeft het 20 jaar geduurd voordat de tuin helemaal klaar was. Tijdens de aanleg van de tuin, en de opbouw van de beelden, heeft ze zelf in één van haar creaties gewoond. In een reusachtige vrouw met blauw haar en een zwart gezicht, heeft zij van dat sculptuur een tijdelijke woning gemaakt. In haar woning zit een woonkamer met keuken, een slaapkamer en zelfs een badkamer. Alle voorzieningen die zij nodig had, heeft zij erin gebouwd. Tijdens haar verblijf, heeft zij alle ontwerpen tot in de details geschetst in haar woonkamer. Ik vind het enorm fascinerend dat een vrouw dit allemaal in haar eentje heeft kunnen maken. Het zal vast en zeker geen straf zijn geweest voor haar om 20 jaar door het prachtige Toscane rond te dwalen.

Magische Tarot Garden van Niki de Saint Phalle
Als je heel goed kijkt, zie je in één van de mozaïekstukjes een weerspiegeling van de fotograaf…

Kort over Niki de Saint Phalle

Niki komt oorspronkelijk uit New York en komt uit een bankiersgezin als de dochter van haar Franse vader en haar Amerikaanse moeder. Haar kinderjeugd is getraumatiseerd door haar vader die haar op 11 jarige leeftijd had misbruikt. Hierdoor hebben haar ouders haar tijdelijk in een klooster ondergebracht. Toen Niki 20 werd, verhuisde ze naar Frankrijk om daar een nieuw leven te starten. Ze trouwde met een Zwitserse kunstenaar, en maakte in die tijd veel agressieve collages met beelden waarin wapens in voorkwamen. Hierdoor kon ze haar donkere verleden met haar vader verwerken. In de jaren 60 begon er een wat kleurrijkere creaties naar voren te komen. Geïnspireerd op het feminisme, heeft ze een serie Nana-figuren gemaakt. Deze Nana-figuren zijn reusachtige expressionistische, kleurrijke vrouwenbeelden gemaakt van hout, gips en polyester. Haar grootste wereldberoemde figuur, wat veel ophef heeft veroorzaakt in de moderne kunstwereld, is te zien in Stockholm. Dit Nana-figuur is 27 meter lang en is te betreden via de ingang van de vagina. Binnen in dit figuur, heeft zij samen met haar man allerlei attracties ingebouwd voor het publiek. Er was een bar, bioscoop, aquarium en zelfs een bibliotheek waarmee de bezoekers zich konden vermaken. Helaas was dit geen blijvend kunstwerk, want na afloop van deze tentoonstelling werd deze Nana afgebroken. Dit had ik graag in het echt willen zien.

Tarotkaart, de duivel
Tarotkaart van “De Duivel”, afgebeeld in een mozaïek sculptuur

Haar levensverhaal in 22 tarotkaarten

Geïnspireerd door spiritualiteit en de tarotkaarten, wilde Niki haar complete levensverhaal vertalen in 22 tarotkaarten. Elk tarot bestaat in totaal uit 78 kaarten, waarvan zij alleen de Grote Arcana heeft gebruikt. Dit zijn namelijk de troef- en hoofdkaarten. Het levenspad van de Grote Arcana bestaat uit 4 fases:

  1. Geboorte, De Vonk
  2. Jeugd, De Drijfveren
  3. Volwassen, Het Ik
  4. Ouderdom, De Inpassing

Niki heeft haar leven ook onderverdeeld in deze 4 levensfasen, en die kom je dan ook stuk voor stuk tegen in haar beeldentuin. Haar gelukkigste momenten, maar ook verdrietige momenten heeft zij door middel van haar reusachtige sculpturen verwerkt. Ieder beeld heeft zo zijn eigen charmes om naar te kijken. Op een beeld staat een soort van stripverhaaltje waarin ze haar liefdesrelatie met haar man heeft uitgetekend. Ze vertelt hierin hoe ze naar haar eigen lichaam kijkt, en naar dat van haar man, de ontmoeting met hem, de liefdesbrieven die ze naar elkaar schreven, dat hun liefde net als een roos is die aan het bloeien is. Als je er goed naar kijkt, ze je dat ze er zo veel emoties in heeft gestopt, en die kun je ook voelen. Ik denk dat bijna iedereen wel een eigen liefdesverhaal heeft, maar het lastig vindt om het uit te beelden. Je zou haar verhaal kunnen vergelijken met dat die van jou.

Magische Tarot Garden van Niki de Saint Phalle
De liefdesrelatie van Niki en haar man

De gecompliceerde emoties van een gebroken hart

Er staat één beeld middenin de beeldentuin die de donkere emoties laat zien én horen van het gebroken hart van Niki. Binnenin het sculptuur, heeft zij een zelfwerkend mechanisme in gebouwd dat zonder elektriciteit blijft lopen. Waarschuwing: het geluid klinkt niet zo heel erg prettig voor jouw oren!

 

De geheime route naar Giardino Dei Tarocchi

Nieuwsgierig geworden naar deze fantastische beeldentuin? Ik heb je al gewaarschuwd: hij zit een beetje verstopt, maar het is zeker de moeite waard! Verblijf jij jouw vakantie in de stad Grosseto? Dan is het met de auto zo’n 45 minuten rijden. Als je in Google Maps zoekt op: Giardino Dei Tarocchi, zou je er wel uit moeten komen. Vooral het laatste stukje is even zoeken, maar er staat gelukkig wel een klein bordje aangegeven die je naar de tuin wijst. De entree voor volwassenen, kost €12,- per kaartje. Studenten en 65-plussers krijgen korting en hoeven nog maar €7,- te betalen. Ben jij jonger dan 7 jaar of heb jij een handicap? Voor die twee doelgroepen is de entree helemaal gratis. Voor de parkeerplaats en een bezoekje aan het openbare toilet, hoef je ook niks te betalen. Let wel even op dat het park niet het gehele jaar door geopend is! De openingsdatums zijn namelijk van 1 april t/m 15 oktober, en is dagelijks geopend van 14:30 – 19:30 uur.

De Tarot Garden in kaart

Voor meer informatie kun je kijken op de officiële websites van Niki de Saint Phalle:

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]