B&B starten in Wallonië BnB
B&B starten in Wallonië BnB

B&B starten Wallonië

Als je er van droomt om je eigen B&B te starten in Wallonië dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van je verplichtingen en je rechten. Pas als je weet wat je moet betalen en wat een realistische omzet is kun je concrete plannen gaan maken en weet je hoeveel je ongeveer te besteden hebt aan verbouwingen, inkoop en onderhoud. Het concept van de bed and breakfast is de afgelopen jaren mateloos populair geworden en er zijn wereldwijd miljoenen aanbieders bijgekomen. De lancering van Airbnb in 2008 is hier mede verantwoordelijk voor. Toeristen gaan steeds vaker op zoek naar een kleinschalige accommodatie met persoonlijke service om het echte België te leren kennen. In dit artikel lees je alles dat je moet weten om van jouw B&B een succes te maken.

 

Wallonië als toeristische bestemming

Wallonië heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in zijn imago. Steden als Luik en Bastogne staan bekend om hun rijke geschiedenis en de nabijheid van vliegveld Charleroi maakt Wallonie tot een steeds populairdere vakantiebestemming voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Al die toeristen samen zijn goed voor ruim 3 miljoen overnachtingen en er worden jaarlijks 7 miljoen excursies georganiseerd. Er is dus zeker een markt waar je met een bed and breakfast goede zaken kunt doen. Zeker wanneer je vanuit je accommodatie excursies organiseert naar toeristische trekpleisters.

 

Waar wil je jouw B&b starten?

Het maakt nogal een verschil in bedrijfsvoering of je jouw B&B in de stad of op het platteland wilt openen. Bed and breakfast accommodaties zijn ooit begonnen door boeren op het platteland die de schuur of een bijgebouw verhuurden voor extra inkomsten. Tegenwoordig zijn deze accommodaties uitgebouwd tot luxe villa’s en vakantiebestemmingen, vaak zelfs met een verwarmd buitenzwembad. Wil je jezelf dus onderscheiden met jouw B&B op het platteland dan kijk je al gauw tegen hoge investeringskosten aan. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je ruimte over hebt, maar het is wel iets om rekening mee te houden. In de stad is het een ander verhaal. Je grootste concurrenten daar bestaan uit hotels, hostels en (jeugd)herbergen. Dit zijn vaak groot opgezette bedrijven met een aantal man personeel. Bij hotels gaat het vaak om een keten en daar zit behoorlijk wat geld achter.

Het voordeel van een B&B is dat het veel kleinschaliger is en je eigenlijk geen personeel hoeft te betalen. En dat scheelt flink in de prijs die je voor een kamer vraagt. Je trekt gasten door de persoonlijke service van je accommodatie te benadrukken in combinatie met een aantrekkelijke kamerprijs. Eventueel kun je de service uitbreiden door het aanbieden van excursies of door een luxe ontbijt te verzorgen. Kijk dan wel goed naar de tijd die je hier aan kwijt bent voordat je jezelf over de kop werkt.

 

Duurzaam toerisme als uitgangspunt voor jouw bed and breakfast

Een belangrijke reden dat mensen meer en meer op zoek gaan naar kleinschalige accommodaties is dat zowel toeristen als overheden zich steeds bewuster zijn van de impact op het milieu. In het verleden werden grote hotelketens in korte tijd uit de grond gestampt omdat er plek genoeg was en er nauwelijks bouwvoorschriften waren, zeker niet op het gebied van milieu en duurzaamheid. Dat in combinatie met het uitbreiden van het wegennet en de komst van chartervluchten waardoor vliegen veel goedkoper werd leidde tot het ontstaan van het massatoerisme. Iedereen kon voor een betaalbare prijs naar het buitenland op vakantie.

Tegenwoordig keren steeds meer toerisme zich af van het massatoerisme. Mensen hebben geen zin meer om in de zomer urenlang, soms zelfs dagenlang in de file te staan. In plaats daarvan gaan ze liever meerdere keren per jaar voor een kortere periode op vakantie. Ook worden mensen zich steeds meer bewust van de impact van hun eigen gedrag op het milieu en daar kan jij als uitbater van een B&B mooi op inspelen. Een bed and breakfast verbruikt een fractie van de energie die nodig is om een groot hotel draaiende te houden. Jij kunt meer kwaliteit bieden voor een lagere prijs en omdat je vanuit huis je business runt is het ook nog eens veel duurzamer. Daar komt bij dat ook overheden paal en perk zijn gaan stellen aan bouwvergunningen voor grote hotels waardoord de groei is gestagneerd. En dat vacuüm wordt nu mooi opgevuld met B&B’s en andere kleinschalige logies.

 

Waar moet je aan voldoen als je een B&B in Wallonië start?

België is een populaire vakantiebestemming voor dagreizen en korte vakanties en daarom openen ieder jaar weer meer B&B’s hun deuren in Vlaanderen en Wallonië. Om deze reden heeft de overheid in combinatie met het Vlaams Toeristisch Logiesdecreet richtlijnen opgesteld waar B&B eigenaren aan moeten voldoen. Anders dan in omliggende landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk is de term ‘bed and breakfast’ een beschermde naam. Dat betekent dat je jouw accommodatie niet zomaar als B&B mag promoten. Daarvoor moet je voldoen aan een aantal eisen.

Allereerst moet je voldoen aan de algemene eisen die voor alle logies in België gelden. Zo moet je een huurcontract of koopovereenkomst hebben waarin staat dat je de locatie mag uitbaten als toeristische accommodatie. Ook dienen je verzekeringen en vergunningen in orde te zijn en moet het pand voldoen aan de brandveiligheidsnormen.

Om je accommodatie bed and breakfast te mogen noemen moet je locatie daarnaast voldoen aan de volgende eisen:

  1. Er moet een bed per gast aanwezig zijn met een minimale afmeting van 0.8 x 1.90m voor eenpersoonsbedden en 1.40 x 1.90m voor tweepersoonsbedden
  2. Iedere kamer moet voorzien zijn van een eigen slot en je gasten moeten 24 uur per dag toegang tot hun kamer hebben
  3. Een kamer moet gemeubileerd zijn met zaken als een kast en een prullenmand
  4. Er moet voldoende daglicht in de gastenkamers doordringen en ’s nachts moeten de kamers goed verduisterd kunnen worden zodat je gasten lekker kunnen slapen
  5. Per zes gastenkamers moet er minimaal een afsluitbare badkamer aanwezig zijn. In de badkamer moet minimaal een wastafel met spiegel en kraan met warme en koud water aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor een douche of bad.

Voldoe je aan deze normen dan voldoe je aan de eisen en run je officieel je eigen B&B. Vervolgens kun je de kwaliteit van je faciliteiten en diensten uitbreiden en zo een hogere waardering verdienen. Het Vlaams Toeristisch Logiesdecreet hanteert hiervoor een systeem met sterren. Er zijn maximaal vier sterren te verdienen en hoe meer sterren je krijgt, des te meer je natuurlijk kunt vragen per persoon per nacht.

 

Een bed and breakfast starten is erg leuk als je van hard werken houdt

Mensen die een B&B willen starten zijn geneigd om vooral naar het romantische beeld te kijken waarin je gasten van over de hele wereld ontvangt in je mooi uitgeruste accommodatie. De waarheid is dat een B&B runnen inderdaad een prachtige carrière kan zijn, zolang je van hard werken houdt. Het beeld wordt iets minder romantisch als je nagaat dat slechts een klein gedeelte van de uitbaters genoeg verdient om in het eigen levensonderhoud te voorzien. Omdat je geen personeel hebt is het dag in dag uit hard werken, vaak 365 dagen per jaar. Denk dus goed na over hoe ver je bereid bent te gaan voor je B&B voordat je jouw locatie aanmeldt.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]