Boerderij de Molenhof B&B in Brabant
Boerderij de Molenhof B&B in Brabant

B&B Uitbater gezocht en aangeboden

Heb je een B&B maar kost het je teveel tijd om deze zelf te runnen? Dan kan het inhuren van een gastheer of –vrouw uitkomst bieden. Zeker wanneer je zelf op een andere locatie dan bij je bed and breakfast wilt wonen heb je een goede vervanger nodig. Je hebt dan zelf je handen vrij om andere projecten op te pakken waarmee je meer inkomsten genereert. Maar hoe pak je zoiets aan? Je vraagt natuurlijk wel aan kandidaten om op hun werk te gaan wonen. Toch zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om een goede manager te vinden waarbij je de zekerheid hebt dat jouw accommodatie netjes wordt gehouden en dat je gasten met enthousiasme worden onthaald.

 

B&B uitbaten als vastgoed investering

Bed and breakfast accommodaties zijn over de hele wereld te vinden en zeker in Europa zijn er veel fraaie oude panden die zijn omgebouwd tot logies voor gasten. Voor jou als ondernemer biedt dit mogelijkheden. Steeds meer mensen gaan co-partnerschappen aan waarmee ze de kosten spreiden voor het investeren in een nieuwe locatie. Door een verantwoordelijke aan te stellen op een locatie heb je zelf je handen vrij om een nieuw pand op te knappen en zo investeer je in vastgoed, wat meestal een uitstekende investering is. Kijk wel goed naar wat de huizenmarkt doet. Iedereen heeft de huizencrisis die van 2008 tot 2013 duurde nog vers in het geheugen en als je investeert in een bubbel loop je het risico dat de waarde van je panden in waarde kelderen. Een ding dat ondernemers vaak vergeten wanneer ze willen investeren in een nieuwe locatie en voor de huidige locatie personeel aannemen, is dat ze zelf ook een levensstijl vol willen houden. Dat hoeft helemaal geen extravagante bedoeling te zijn, maar je moet wel genoeg verdienen om er af en toe tussenuit te kunnen want 365 dagen per jaar werken houdt niemand vol. Hou hier dus ook rekening mee als je het kostenplaatje aan het maken bent en calculeer zaken als vakantiegeld en vakantiedagen in je kamerprijs in.

 

Wanneer zet je een externe uitbater in?

Wil je een verantwoordelijke aanstellen die in jouw naam je B&B runt, dan moet dat natuurlijk wel rendabel voor je zijn. Het aannemen van personeel is een van de grootste hordes die ondernemers moeten nemen om uit te breiden. Bij veel grotere bedrijven zijn de personeelskosten dan ook bij verre de grootste kostenpost. Dus wanneer neem je iemand aan en wat ga je diegene betalen?

De meeste B&B’s worden pas winstgevend in de mate dat je ervan kunt leven wanneer het om een accommodatie met vier kamers of meer gaat. Minder dan vier kamers levert simpelweg te weinig op en biedt ook niet genoeg werk aan een gastheer of –vrouw om hier een fulltime baan uit te halen. Maak dus eerst een goede inschatting van de kosten met daarin de prijzen voor inkoop, nutsvoorzieningen, huur- of hypotheekkosten en bereken hoeveel uur je zelf kwijt bent aan het runen van je B&B. Leg die kosten tegenover je inkomsten en je weet hoeveel je overhoudt om eventueel personeel van te betalen.

 

Houd je genoeg over om iemand van in te huren, wat ga je diegene dan betalen? Daarvoor kijk je eerst naar de gemiddelde inkomens van de streek en het land waar je B&B staat. Je kunt ervoor kiezen om een persoon aan te nemen inclusief kost en inwoning. Dat betekent dat diegene ‘gratis’ op de locatie mag wonen en de kosten voor levensonderhoud in de begroting van de B&B worden meegenomen. Voordeel is wel dat je een lager loon kunt bieden. De andere optie is om iemand voor een volledig salaris aan te nemen die van dat salaris weer een deel terugbetaalt aan het bedrijf. Dat is wat omslachtiger maar je zit minder snel aan iemand vast.

 

Wat voor persoon neem je aan?

Een B&B loopt onder andere zo goed omdat de service persoonlijk en op maat is voor de gasten die je ontvangt. Als je een externe uitbater aan wilt trekken dan is het wel belangrijk dat dit iemand is met de benodigde ‘soft skills’. In het bedrijfsleven wordt vaak gesproken over hard skills en soft skills. Met die eerste term worden expliciete vaardigheden die het denkvermogen aanspreken. Denk aan rekenen, schrijven, lezen enzovoorts. Het zijn vaardigheden die meetbaar zijn. Met soft skills worden meestal sociale vaardigheden aangeduid.

  1. Hoe is iemand in de omgang?
  2. Toont iemand initiatief?
  3. Of zelfstandigheid?
  4. Hoe veerkrachtig is iemand bij tegenslag?

En dit zijn verreweg de meest belangrijke eigenschappen waar je naar op zoek gaat wanneer je kandidaten voor jouw B&B spreekt. Je kunt hiervoor werken met rollenspellen of iemand een tijdje laten proefdraaien. Maak voordat je dat doet eerst een lijst met de vaardigheden die jij belangrijk vindt voor degene die jouw B&B gaat runnen. Vind je dit moeilijk of kost het je teveel tijd? Dan kun je dit ook uitbesteden. Omdat de markt voor B&B’s groeiende is komen er ook steeds meer professionals bij die zich expliciet richten op deze markt. Denk aan ervaren HR professionals en zogenoemde B&B makelaars. Als je een professional in de arm neemt ben je nog altijd zelf degene die een kandidaat wel of niet aanneemt.

 

Wil je juist zelf een B&B uitbaten?

Ook als je zelf juist een uitdaging zoekt in binnen- of buitenland en je wilt een B&B runnen komen er steeds meer mogelijkheden. Ook al heb je zelf niet de middelen om een accommodatie te kopen of huren en de verbouwkosten te betalen. Er komen steeds meer online platforms bij waarin investeerders op zoek zijn naar een beheerder van hun accommodatie. Vaak betekent dat wel dat je bereid moet zijn om te verhuizen naar het buitenland en om eigenlijk het hele jaar aan het werk te zijn. Denk er dus ook zeker niet te licht over, een B&B is gewoon keihard werken. En vaak voor een niet al te hoog salaris.

Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel een ongelooflijk mooie ervaring en krijg je de kans om je soft skills te ontwikkelen en een groot internationaal netwerk op te bouwen om dat je toeristen met interessante verhalen van over de hele wereld spreekt. Het is lastig om van tevoren te zeggen of je de geschikte persoon bent voor het runnen van een B&B. Lees op fora en andere platformen over de ervaringen van andere mensen die het zijn gaan doen en weeg dat mee in je beslissing om als B&B uitbater aan de slag te gaan. Vanwege het relatief lage salaris is het ook verstandig om te zorgen voor een financiële overbrugging zodat je genoeg tijd hebt om je inkomsten bij het B&B dat je overneemt uit te breiden.

Weet waar je aan begint, dat voorkomt verrassingen

Het is voor zowel uitbaters als kandidaten die een B&B willen runnen altijd een risico. Voor de ondernemer gaat het om veel geld en voor iemand die geïnteresseerd is in het runnen van een bed and breakfast zit het risico hem in de onzekerheid van het bestaan. Het kan voor beide partijen een ontzettend mooie ervaring worden, zolang je elkaars verwachtingen maar managet en je goed voorbereid op de periode die komen gaat.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]