Ontbijt Bed en Breakfast buiten genieten
Ontbijt Bed en Breakfast buiten genieten

Wetgeving bed and breakfast België

Omdat bed and breakfast accommodaties in korte tijd erg populair zijn geworden is er in veel landen nauwelijks wetgeving omtrent het runnen van een B&B. België is een land dat hierin voorop loopt. Zo worden er meer eisen gesteld aan een locatie in België dan aan een vergelijkbare accommodatie in Nederland. Dat gezegd hebbende zijn er ook in België nog meer dan genoeg stappen te zetten richting een goed regulering van de sector. Enige kennis over de wet- en regelgeving en de nieuwe ontwikkelingen in de markt is dan ook absoluut een aanrader als je zelf een B&B wilt beginnen.

 

Beginnen bij het begin

Voordat je een B&B kunt beginnen heb je natuurlijk eerst een locatie nodig. Veel mensen willen een bed and breakfast in hun woonhuis openen, maar dat kan niet zomaar. Hier moet je namelijk een zogenoemde stedenbouwkundige aanvraag voor indienen bij de gemeente. In feite vraag je daarmee om het bestemmingsplan van jouw woning aan te passen zodat je er ook geld aan kunt verdienen.

Niet alleen je pand moet op papier voldoen, voor jou als persoon geldt hetzelfde. Zo moet je ingeschreven zijn als ondernemer en een ondernemersnummer hebben vanaf het moment dat je diensten aan gaat bieden. En dan hebben we het nog niet eens over een attest brandveiligheid, verzekeringen of zakelijke rekeningen gehad. Er komt heel wat bij kijken voordat je echt kunt starten met een bed and breakfast.

 

Een overzicht van de regelgeving met betrekking tot B&B’s in België

Zorg dat je het papierwerk in orde hebt voordat je begint. Voldoe je je op bepaalde punten niet en zijn je papieren niet in orde, dan kan dat later tot fikse boetes leiden. Daarom hier een overzicht van de belangrijkste regels waar je mee te maken kunt krijgen:

 • Ondernemersnummer en BTW nummer voor de fiscaliteit
 • Milieunormen zoals het zuiveren van afvalwater
 • Verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering voor zowel het pand als voor jezelf als uitbater.
 • Legionellabesluit
 • Politiefiche met registratie ‘reiziger’
 • KB speeltoestellen en speelterreinen indien je aanvullende faciliteiten hebt voor kinderen
 • Registratie en aangifte bij het FAVV omtrent voedselveiligheid

Of je aan al deze regels of slechts een gedeelte daarvan moet voldoen is afhankelijk van je locatie, het pand en eventuele extra faciliteiten. Weet ook dat je als uitbater op het adres van je bed and breakfast ingeschreven moet staan en geen strafblad mag hebben.


Verplichte aanmelding bij het Vlaams Toeristisch Logiesdecreet

Naast de wettelijke regelgeving ben je ook verplicht om jouw accommodatie aan te melden bij het Vlaams Toeristisch Logiesdecreet. Dit is in het leven geroepen om de kwaliteit van logies hoog te houden. Dit is een verplichting voor alle soorten accommodaties die overnachtingen aan toeristen aanbieden. Om je aan te melden dient je accommodatie te voldoen aan de zeven basisvoorwaarden. Een aantal van deze voorwaarden zijn al genoemd, maar voor de duidelijkheid vatten we ze even voor je samen:

 • Brandveiligheidsattest
 • Propere faciliteiten
 • Brand- en aansprakelijkheidsverzekering
 • Geen strafblad voor de uitbater of degene die dagelijks de leiding heeft
 • Logies worden voor minimaal een nacht aangeboden
 • Waarheidsgetrouwe informatieverstrekking aan gasten en derden
 • Een eigendomsbewijs of huurovereenkomst waarin staat dat het pand als verblijfsaccommodatie mag worden verhuurd

Je aanmelding bij het Toeristisch Logiesdecreet brengt overigens niet alleen voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wordt je aanmelding goedgekeurd dan wordt je onderneming erkend met een officieel schild en een toegankelijkheidslabel waar mensen jouw accommodatie als propere B&B aan herkennen. Bovendien kom je dankzij je aanmelding in aanmerking voor bepaalde subsidies. Later in dit artikel gaan we hier verder op in.

 

Wist je dat de term ‘bed and breakfast’ in België een beschermde benaming is?

In tegenstelling tot veel omliggende en verder vergelijkbare landen zoals Nederland en Frankrijk, is de term bed and breakfast in België een beschermde benaming. Dat betekent dat je jouw logies niet zomaar als B&B mag aanbieden. Wanneer je eenmaal bent aangemeld bij het Vlaams Toeristisch Logiesdecreet is het erkennen van je accommodatie verder gratis. Er komt dan een adviseur langs om de faciliteiten te controleren en je een classificatie toe te kennen. Dat gebeurt in de vorm van sterren die aangeven hoe hoog de kwaliteit van de kamers, het ontbijt en de service is. Een dergelijk classificatiesysteem bestaat al jaren voor hotels en hostels en is commercieel zeer interessant voor uitbaters. Voldoe je aan alle eerder genoemde basisvoorwaarden dan heb je de eerste ster al te pakken. Voor meer sterren heb je uitgebreidere faciliteiten en diensten nodig die het comfort van je gasten verhogen.


Je eerste ster verdienen bij je aanmelding

Het classificatiesysteem voor B&B’s in België werkt met beoordelen waarvoor uitbaters 1 tot 4 sterren toegekend kunnen krijgen. De eerste ster krijg je toegekend zodra je voldoet aan alle basisnormen en aangemeld bent bij het Vlaams Toeristisch Logiesdecreet. Die basis normen omvatten:

 • Aparte afsluitbare ingangen voor iedere kamer
 • Een eigen bed voor iedere gast
 • Basismeubilair zoals een prullenmand en een kledingkast
 • Verduisterende raamdecoratie
 • Voldoende natuurlijk licht
 • Elektrische verlichting
 • Een apart afsluitbare badkamer
 • Douche of bad en wastafel met warm en koud water

Met deze punten voldoe je aan de classificatienorm. Dit moet nog wel gecontroleerd worden, maar je hoeft niet te wachten op de inspecteur voordat je gasten mag ontvangen.

 

Hoe je meer sterren verdient

Nu wil je natuurlijk ook weten hoe jij met je B&B met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Dat doe je door faciliteiten en diensten aan je accommodatie toe te voegen. Voor een tweede ster voeg je draadloos of internet per kabel toe aan de kamers. Ook breid je de aankleding van je gastenkamers uit met een vloermatje en hang je een badjas in de kast voor iedere gast. Bezoekers kunnen vanuit bed het licht bedienen en er zijn voorschriften voor de afmetingen van het bed zelf. In de badkamer installeer je een haardroger en is er een bad aanwezig. Al met al nog geen hele grote aanpassingen die financieel goed te beheren zijn.

Vanaf een derde ster moet je grotere ingrepen realiseren binnen de gastenkamers, de algemene ruimtes, en de badkamer. Denk aan de aankleding van een kamer met meubels zoals een fauteuil, een bureau en een salontafel. Om drie sterren te halen heeft ook iedere gastenkamer een eigen badkamer nodig. De vierde en laatste ster verdien je door in te spelen op het comfort van het individu. Een aparte badkamer is dan niet genoeg, die moet direct in verbinding staan met het de kamer. Bij vier sterren is er ook een buitenverblijf per kamer aanwezig in de vorm van een balkon, tuin of dakterras.

 

Een goed begin is het halve werk

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Om een B&B te runnen moet je eerst aan de eisen voldoen voordat je zelfs maar mag starten de Wetgeving bed and breakfast België. De eisen waar je aan moet voldoen zijn een combinatie van wettelijke verplichtingen en branche gerelateerde normen die de kwaliteit bewaken. Je hebt dus met meerdere instanties te maken. Zorg dat je hier om meer specifieke informatie vraagt voor dat je begint, dat scheelt een hoop tijd en stress wanneer je eenmaal bezig bent. Kijk ook welke aanvragen het meeste tijd kosten en zet zo snel mogelijk alle aanvraagprocedures in gang.

Iemand gelukkig maken? Deel dit artikel

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Bijzondere accommodaties

[google-reviews-pro place_photo=https://bedbreakfast.nl/wp-content/uploads/2018/11/favicon.png place_name=BedBreakfast Nederland place_id=ChIJFVeMnoQJxkcRXJh3rOeqmzM auto_load=true rating_snippet=true pagination=5 sort=1 min_filter=4 hide_avatar=true disable_user_link=true view_mode=badge_inner slider_hide_pagin=true open_link=true nofollow_link=true hide_float_badge=true lazy_load_img=true reviews_lang=nl]